Home Leden Lid worden

Somali Abessijn Nederland

Infotainmiddag

Infotainmiddag zondag 22 april 2018 in Harmelen

Een heerlijke dag, zon en SomAby’s, meer kan het personeel van dit mooie ras zich toch niet wensen. Hoewel er een paar zeer ervaren showdieren waren, is een outsiderdag toch vooral voor, precies, outsiders. Het is een mogelijkheid om te zien hoe een kat reageert op een show. Het rumoer, de spanning van veel dieren bij elkaar, aanraking door de keurmeester om maar een paar dingen te noemen. Daarnaast is het voor de eigenaars een mogelijkheid om meer van het ras te leren, omdat de keurmeester de dieren keurt aan de hand van de rasstandaard. Door haar ervaring weet zij keuring en uitleg zo te combineren, dat we een gezellige, leerzame middag hebben met mooie, soms een eigenwijze, soms een ondeugende en een enkele brutale SomAby(s). Zelfs de ervaren Burburry, liggend op haar stoel vooraan, tilde af en toe haar kopje op en keek geïnteresseerd naar wat er op de tafel gebeurde.

Het belang van de rasstandaard en vooral het keuren volgens die standaard heeft te maken met het voorkómen van excessen. Jacqueline Zeijlemaker-van Kampen gaf in haar presentatie voorbeelden van rassen waar bepaalde kenmerken zo extreem zijn doorgefokt, dat het de dieren schaadt. Bij een te korte neus, kunnen ademhalingsproblemen optreden of de traanbuis geeft problemen. Ook kunnen de oren te groot of de wijd uitstaand worden. Momenteel is er vraag naar katten met een extreem uiterlijk. Om deze reden was de infotainmiddag ook belangrijk om de leden van SAN en introducés bewust te maken van het belang van een gezond ras. De  keurmeester keek niet voor niets naar de vorm en omvang van de kop, de stand van de oren en de lichaamsbouw. Modeverschijnselen als een kleine kop kàn leiden tot teveel druk op de hersenen, wat weer tot hoofdpijn kan leiden. Zo zijn enorme oren die als zeilen uit de kop steken niet functioneel voor het dier. Hij gaat er echt niet beter van horen, dus waarom zou een SomAby ze nodig hebben? De rasstandaard garandeert dus niet alleen een bepaald uiterlijk, maar ook een gezond dier. Een gezonde SomAby die lekker in zijn of haar vel zit, is een veel leuker gezelschapsdier, want dat is wat ze zijn. Dat betekent dat wij mensen de verplichting hebben voor hen te zorgen, niet alleen wat eten en leefomgeving betreft, maar vooral dat de dieren een lichaam hebben zonder ziektes en fokgerelateerde problemen. Een SomAby heeft een heel natuurlijk uiterlijk en dat valt op wanneer iemand er een voor het eerst ziet. Vaak wordt dan een vergelijking gemaakt met een wilde katachtige. SAN wil dat vooral zo houden.

Na een korte pauze werden de winnaars bekend gemaakt:

Abessijnen:

1e prijs IC Fay-Lynn van de Aalstreep (wildkleur poes); eigenaar Marian Springvloed

2e prijs Freedom van Lovely Asta (blauwe poes); eigenaar Ratna Schröer

3e prijs Lord Callisto van Lovely-Asta (fawn kater); eigenaar Silvia Heyboer-Gawronski

Somalie’s

1e prijs Polly van Diajo (sorrel poes); eigenaar Willy Vlaming

2e prijs Burberry van het Gildenhuys (blauwe poes); eigenaar Jacqueline Zeijlemaker

3e prijs Ariane Somaliefst (wildkleur poes; eigenaar Willy Vlaming

Na de thee volgde de presentatie van Jacqueline. Dit betrof niet alleen de rasstandaard, maar ook wat er bij het fokken komt kijken. De regelgeving is aangepast, waardoor hobbyfokkers nu kunnen worden aangemerkt als professioneel fokker, wat niet noodzakelijkerwijs een vooruitgang is. Los van regelgeving is het zaak een goede kater te kiezen, zodat er gezonde, mooie kittens geboren worden. Vervolgens vertelde Jacqueline wat er zoal komt kijken bij het showklaar maken van de SomAby. Van entingen tot (afwezigheid van) vlooien en trainen in het vasthouden. Dat laatste is nog best een klus, zo bleek bij de presentatie van de winnaars. Alle poten op de goede plaats lukte nog wel, maar de staart over de arm, dat ging een enkele Aby toch echt te ver. Heerlijk eigenwijs.

Ter afsluiting kon iedereen zijn loterijprijs ophalen. Het was een gezellige drukte rond de prijzentafel en hier en daar werd een en ander geruild. Afspraken werden gemaakt en afscheid genomen. Sommige deelnemers lagen toen al lang en breed te slapen, moe van een drukke, maar gezellige middag.