Home Leden Lid worden

Somali Abessijn Nederland

SAN Outsiderdag 18 mei 2014

We mogen het met recht (weer!) een geslaagde middag noemen!

De San outsidermiddag vindt ieder jaar plaats in Harmelen, centraal gelegen in Nederland.
Lang niet alle eigenaren van Abessijnen en/of Somali’s showen hun katten op tentoonstellingen met als gevolg dat ze geen ‘schoonheidskeuring’ ondergaan en dus de eigenaar vaak niet weet welke fantastische of welke iets minder geweldige uiterlijke kenmerken hun Abessijn of Somali heeft.
Daarnaast kan er een fokadvies gevraagd worden: “welke eigenschappen zou de toekomstige partner van mijn poes of kater moeten bezitten om een perfect stel kittens te mogen verwachten?”
De Outsiderdag is een perfecte gelegenheid om de Somali en/of Abessijn op een hele informele manier door een kenner (!) op een liefdevolle manier te laten ‘keuren’.

Bovendien is het een heel gezellige middag. Met gelijkgestemden over dit geweldige ras van gedachten te kunnen wisselen, contacten leggen en wie weet loopt dit uit tot afspraken tussen poes en kater voor een liefdevol samenzijn met alle heerlijke gevolgen van dien….
Natuurlijk staat bij SAN de gezondheid voorop! Voordat een poes de kater mag bezoeken en voordat de kater een poes wil ontvangen moeten beide eerst diverse testen doorstaan zoals PRA, PL FIV PKdef en FeLV (zie voor verklaring http://www.somaby.com/site/veterinair).
Ook op deze Outsiderdag was een dierenarts aanwezig om de dieren op gezondheid en entingen te controleren. Gelukkig werden alle poezen en katers door dierenarts Lucas Hugen uit nieuwegein met zijn assistente veterinair gekeurd en alle deelnemers voldeden aan alle eisen.

Dit jaar was de outsiderdag snel ‘volgeboekt’.

De voorzitter van SAN, Paul den Uijl, opende rond 13.30 uur dit unieke evenement.
Paul benadrukte nogmaals het informele karakter van deze dag en het belang van de gezondheid en het voortbestaan van ons prachtige ras.
Maar liefst 26 Abessijnen en Somali’s (incl. twee varianten) werden gekeurd door keurmeesters Ria Konink en Leslie Wal.
De Aby’s werden ook door twee leerling keurmeesters kritisch bekeken.
Van oud naar jong werden alle Aby’s gekeurd. We zagen veel kleuren en maten voorbij komen en o.a. een moederpoes waarvan de kittens al bijna een jaar oud waren. Ook al deze kittens waren op deze keuringsmiddag natuurlijk met de huidige eigenaren. Een mooi weerzien!

Er werd ons veel verteld over de eigenschappen waaraan een mooie Aby moet voldoen, de stand en grootte van de oren, de kleuropbouw van de vacht, de lengte van de staart, stand en kleur van de ogen, de vorm van de kop enz. enz. Heel leerzaam voor alle aanwezigen!

Alle eigenaren hebben een keuringsrapport mee naar huis gekregen met daarop alle kenmerken van hun Aby vermeld met desgewenst een fokadvies.

Na afloop was er nog een loterij. Er werden mooie prijzen verloot! De opbrengst is voor SAN een heel goed doel dus!

We mogen spreken van een zeer geslaagde middag waar veel kennis is overgedragen, er veel leuke contacten zijn gelegd en iedereen nog enthousiaster over de Somali en/of Abessijn naar huis is gekeerd.

Wat is het toch een prachtig ras….!!