Showen
Showconditie
Ria Konink en Leslie Wal
Waar moet je bij het showen met je SomAby op letten?
Als je met je Abessijn of Somali naar een tentoonstelling gaat dan houdt dat in dat je naar een keuring gaat waar in de eerste plaats gelet wordt op het uiterlijk van het dier. Het gaat namelijk om een schoonheidskeuring. Je dier wordt beoordeeld aan de hand van de rasstandaard.
Het zal duidelijk zijn dat het dier in kwestie daarbij ook goed hanteerbaar moet zijn. Sommige katten hebben een hekel aan zo’n dag en de bijbehorende reis heen en weer. Als dat heel sterk is, bedenk dan of je dat dier (dat daardoor zeker niet minder waardevol is) niet beter thuis kunt laten. Daarnaast moet het dier zich goed kunnen presenteren, om de keurmeester alle uiterlijke kenmerken goed te laten beoordelen en het zo naar waarde te kunnen inschatten.
Een van de onderdelen op het keurrapport is “conditie”. Een dier dat gezondheid uitstraalt, presenteert zich duidelijk beter dan een dier dat zich zielig voelt of niet helemaal topfit is en is optimaal te beoordelen qua vacht en uitstraling. Ook rekent een goede keurmeester mee of het dier veel te dik of veel te mager is, of dat er bijvoorbeeld uitvloeiing uit neus en ogen komt. Een dier dat in goede conditie verkeert en zich goed presenteert (dus een ontspannen showhouding heeft) zal een betere beoordeling krijgen .
Wat is er nodig voor een gezonde SomAby?
Voor alles is een omgeving zonder stress nodig. Ook een gezonde afwisselende voeding van hoogwaardige kwaliteit is daarbij onontbeerlijk. SomAby’s zijn gespierde dieren en dat moet er van af stralen op een show. Voldoende frisse lucht en voldoende beweging, afgeschermde tuin, vrijheid in huis, voldoende spelmogelijkheden enz horen er dus zeker bij.
Algemeen geldt voor een showdier: neem alleen een kat mee naar een show als het dier in een uitstekende conditie verkeert!
Is dat niet het geval dan is het niet alleen een sterk minpunt bij de beoordeling, maar mogelijk ook een gevaar voor het dier zelf!
Bijvoorbeeld als de conditie minder is of het ontwikkelt op dat moment een kwaaltje, dan kan het door wat stress die een showdag toch vaak oplevert sneller ziek worden of iets oppikken op de show zelf. Ook is er het gevaar om mogelijk andere katten te besmetten. Houdt daar dus goed rekening mee!
Zelf geef ik altijd als advies om een SomAby al als kitten een paar keer uit te brengen (minimaal 1x in de klasse 3-6 maanden en 1x in de klasse 6-10 maanden) om het te laten wennen. Een kitten is net als een mensenkind veel flexibeler en pakt het hele showgebeuren dan ook gemakkelijker op dan een dier dat tot het -ruim- volwassen is veilig thuis blijft.
Train uw SomAby ook in een optimale showhouding -zie ook de foto-. Houdt uw SomAby nooit te krampachtig vast. Het dier zal zich dan zeker los willen wroeten. Vaak zie ik ook dat een eigenaar het dier alleen ontspannen tegen zich aan kan houden en dat dan maar doet en de kat over de schouder laat kijken. De keurmeester zal het dier zo nooit optimaal kunnen beoordelen.
Hoe draag je een kat goed voor?
Steek de wijsvinger van de dragende hand onder de buik langs tussen de voorpoten en houdt de duim en de middelvinger uitgestoken zodat het dier hier op kan steunen.
Houdt uw andere hand losjes onder de achterpoten.
Dit geeft het dier een gevoel van veiligheid en vertrouwen en als hij/zij dan toch weg zal willen bij u dan kunt u heel eenvoudig uw handen dicht doen zonder te knijpen. Probeer het maar eens en u zult zien dat uw SomAby zich automatisch al strekt om zich mooi te maken. Denk er alleen om dat u het lichaam niet te lang of te gedrongen vast houdt, maar dat het de normale lichaamshouding aanneemt Oefen deze draagmethode van jongs af aan, zodat uw SomAby hier al goed aan gewend is, dan gaat het later op een show beslist gemakkelijker.
Is uw dier toch wat gespannen op een show, dan mag u hem/haar gerust wat Rescue geven, zeker als u niet te vaak showt. U zult zien dat dat zeer effectief is. Rescue kunt u zonodig al voor het vertrek geven , een paar druppels op de achterzijde van beide oren (die druppels er even in wrijven) of in het drinkwater. Nog een tip; zorg dat u voldoende afstand houdt van andere katten om uw dier niet nodeloos spanning te geven en ook als u lang in de keurruimte moet wachten voordat u aan de beurt bent, zoek dan eventueel een rustig plekje om daar even te wachten, misschien staat er zelfs een stoel, waar u wel even kunt gaan zitten.
Hoe maakt u uw Abessijn showklaar de dag voor de show?
Als uw dier in prima conditie is dan hoeft u eigenlijk niets of nauwelijks iets te doen. Controleer de ogen en reinig de oren voorzichtig met een wattenstaafje. Haal een fijne vlooienkam door de vacht om losse haren te verwijderen en er zeker van te zijn dat er geen vlooien(poep) aanwezig is in de vacht. Is uw dier met een vachtwisseling bezig ivm de seizoenswisselingen, dan moet u uiteraard al gedurende langere tijd dagelijks de vacht even kammen om de dode haren te verwijderen. Sommige mensen gebruiken een furminator (een speciaal soort kattenkam), met name bij een dier met een wat dikkere vacht. Persoonlijk heb ik daar geen ervaring mee, maar dat schijnt goed te werken. Tenslotte knipt u nog de uiterste puntjes van de nagels en uw dier is klaar om naar de show te gaan.
Op de show hoeft u dan alleen nog een vochtige natuurzeem over de vacht te halen om de laatste losse haren te verwijderen.
Tenslotte wens ik u een succesvolle show toe
Het showklaar maken van een Somali
De halflanghaar vacht is altijd wat bewerkelijker dan een korthaar vacht. De vacht wordt vaak iets sneller vettig en ook wat plukkerig, soms kunnen ze ook wat klitten krijgen. Hierboven staat al beschreven hoe belangrijk voeding en huisvesting is, dat geldt natuurlijk ook voor een Somali. Zijn deze omstandigheden ideaal dan zal de vacht er over het algemeen ook mooi en verzorgd uitzien. Maar voor een show moet u gewoon even iets meer doen. Zelf maak ik de Somali’s showklaar met rijstpoeder. Het ligt aan de vacht wanneer u hiermee moet beginnen. Is de kat flink vettig begin dan al op dinsdag met poederen. Voorzichtig wat op uw handen nemen en door de vacht wrijven, op de vettige gedeeltes meer dan bijvoorbeeld bovenop de rug. Voorzichtig uitborstelen, is de vacht nog wat wit geen probleem dit gaat er vanzelf uit. Dit herhaalt u op donderdag en een dag voor de show doet u nog maar een heel klein beetje, met name op de borst, kraag, buik, broek en staart. Ook een katerstaart kunt u hiermee perfect behandelen, dus geen mayonaise of afwasmiddel. Dit is helemaal niet nodig. Een katerstaart kunt u het beste ook bijhouden als u niet showt. Het blijft dan behandelbaar en de haren gaan daar niet klitten/vervilten. Zelf poeder ik de katten een dag voor de show, niet al te veel maar dat is ook niet nodig. Een katerstaart kun je beter eerder mee beginnen. Naast dat de kat nu niet meer vettig is valt de vacht heel mooi en natuurlijk. De vacht glanst en is niet plukkerig. Er zijn ook speciale shampoos te verkrijgen waarmee u de kat kunt wassen maar dit is natuurlijk veel onvriendelijker dan de kat met rijspoeder te poederen. Katten zijn niet gek op baden. Wast u de kat wel denk er dan aan dat de kat goed wordt afgedroogd en in een goed verwarmde ruimte verblijft totdat de kat goed droog is. Op de show zelf, voordat de kat naar de keurmeester gaat, de vacht even mooi borstelen. De broek, staart, borst en buik even extra borstelen (een beetje omhoog borstelen) zodat de vacht mooi en vol valt. Even een doek over de rug halen zodat deze mooi glad valt en glimt. Deze niet met een vochtige natuurzeem doen zoals bij de Abessijn, de langere haren zien er dan meteen wat vochtig uit en lijken dan wat vettig. Rijstpoeder is eventueel te koop bij drogisterij Pigge in Haarlem. Voor 500 gram ligt de prijs rond de € 12,-, ik geef dit aan omdat apotheken, waar dit ook te koop is, soms belachelijke bedragen vragen. Vaak gebruikt men ook andere poeders (bijv. rijstzetmeel), maar in mijn ogen geeft dit niet hetzelfde resultaat. Wilt u dit gaan gebruiken dan eerst thuis een paar keer uitproberen en niet gelijk voor een show doen, zodat u weet hoeveel u moet gebruiken.