Home Leden Lid worden

Somali Abessijn Nederland

Basisbenodigdheden

Basisbenodigdheden voor een exposant
Korica Geurin

Als je voor de eerste maal in je leven gaat deelnemen aan een kattenshow, kan het soms een probleem zijn om er achter te komen wat je allemaal mee moet nemen.
Als je wel eens als bezoeker op een kattententoonstelling hebt rondgelopen en goed hebt opgelet, zul je gemerkt hebben dat de meeste exposanten met een vrij grote vracht aan bagage naar de showhal zijn gekomen. Dit artikel is bedoeld om je een beetje wegwijs te maken en te voorkomen dat je al bij het betreden van de showhal in de problemen komt, doordat je dingen niet bij je hebt die je absoluut bij je had moeten hebben!

Goed. Om te beginnen heb je tijdig je katten ingeschreven (ongeveer 4 weken voor de show) en heb je een bevestiging van het inschrijfbureau ontvangen. Gewoonlijk kun je bij de vereniging die de show organiseert, online inschrijven en meestal ontvang je al binnen enkele dagen een bevestiging.
Controleer deze bevestiging vooral heel goed! De meeste verenigingen accepteren op de showdag zelf geen veranderingen meer en als je poes per ongeluk als kater staat ingeschreven of de kleur is niet correct, dan heb je een groot probleem.

Op de bevestiging staat ook het bedrag dat je moet betalen en het banknummer waar dat bedrag heen moet. Betaal dit bedrag op tijd om jezelf en het inschrijfbureau extra problemen te besparen!
Op de grote dag ga je tijdig van huis met een schone, vlooienvrije kat (of katten, als je meerdere dieren hebt ingeschreven). Controleer vooral grondig of de kat -als deze vlooien heeft gehad die je om zeep hebt gebracht- ook geen vlooienpoepjes meer in haar vacht heeft en zorg ook voor brandschone oorschelpen, neus en ogen. Wees ook voorbereid op ongelukjes onderweg. Je zult niet de eerste exposant zijn die halverwege de autorit verrast wordt door een penetrante poeplucht omdat de kat toevallig net zijn darmen moest legen. Het is dan fijn om keukenrol, kammetje, busje poeder, vochtige doekjes en een plastic zak bij je te hebben.

Als eerste bagage neem je de uitgeprinte bevestiging van het inschrijfbureau mee en ook het betalingsbewijs. Als je bij de ingang van de showhal je exposantenenvelop gaat halen, is het heel gemakkelijk om alle gegevens van je kat bij de hand te hebben en het betalingsbewijs doet goede diensten als de betaling nog niet op de bankrekening van het inschrijfbureau is bijgeschreven of er iets anders is misgegaan.
Na ontvangst van je exposantenenvelop ga je in de reeds aanwezige rij staan voor de dierenartscontrole. Het allereerste wat de dierenarts zal vragen als je aan de beurt bent, is het entboekje van je kat(ten). Feitelijk is dit entboekje het allerbelangrijkste document. Je mag van alles vergeten mee te nemen, behalve dit bewijs. Wanneer je het entbewijs namelijk thuis op tafel hebt laten liggen, word je onverbiddelijk met je kat(ten) teruggestuurd naar huis. Nooit vergeten dus! Controleer het entboekje ook altijd op geldigheid en doe dit enige weken voor de show zal plaatsvinden. Ook hier wordt door de dierenartsen streng op gelet. Katten met een entbewijs waarvan de geldigheid is verlopen, worden zonder pardon naar huis gestuurd! Een pas gegeven enting moet minstens veertien dagen tevoren gedaan zijn. Een enting met dood virus tegen kattenziekte is één jaar geldig, terwijl een enting met levend virus twee jaar geldig is. Een niesziekte enting is altijd maar één jaar geldig. Als je twijfelt, bel dan ruim op tijd je dierenarts, zodat je eventueel tijdig nog een nieuwe enting kunt laten geven!

Als een kat gezond en zonder parasieten of huidproblemen is bevonden, dan krijgt deze het stempel “goedgekeurd” op de kooikaart die zich in je exposantenenvelop bevindt en kun je de zaal in om daar op je gemak je kooi(en) te gaan zoeken. Op je exposantenenvelop bevindt zich een letter en een nummer. De letter is het vak waarin je geplaatst bent en het nummer is hetzelfde nummer waaronder je kat gekeurd wordt. Dit nummer bevindt zich ook op de kooi waarin je kat een plaatsje vindt.

Wanneer je je stekje voor de rest van de dag hebt gevonden, is het tijd om de volgende benodigdheden uit de tas te halen. Zoals je wellicht al hebt gezien, worden de kooien leeg en ontsmet aan de exposanten beschikbaar gesteld. Aan jou de taak en de plicht om je kooi(en) gezellig aan te kleden.
Allereerst heb je iets nodig om de bodem mee te bedekken. Dit kan een eenvoudige handdoek zijn, maar het mag ook best allemaal iets luxer. Wanneer je van plan bent om vaker te showen, dan kun je iets bedenken wat je steeds weer opnieuw kunt meenemen, een stukje tapijt dat mooi kleurt bij je kat, een dun kussentje, etc. Dan de gordijntjes. De kooien meten minimaal 50x50x50, sommigen zijn wat groter, dat verschilt per vereniging. Als je gordijntjes maakt die wat groter zijn, met flink veel plooien erin, dan ben je gevrijwaard voor verrassingen en passen ze overal in. De keuze van de gordijntjes wordt geheel aan de smaak van de exposanten overgelaten. Het gemakkelijkst en goedkoopst zijn de gordijntjes die gemaakt zijn van voeringstof. Dat is in allerlei kleuren te koop, maar je kunt ook best een fris katoentje aanschaffen. Sommige mensen leven zich helemaal uit op hun gordijntjes: kant, satijn, veren en strikken, vooral de exposanten van Perzisch Langhaarkatten zijn hierin ware meesters en doen de bezoekers van de shows vaak volkomen perplex staan. Aan de bovenkant van je gordijntjes naai je een brede zoom waardoor je gordijnspiraaltjes haalt, die aan weerskanten haakjes hebben waarmee je ze aan de zijkanten van de kooien bevestigd. Eenvoudig elastiek met veiligheidsspelden voldoet natuurlijk ook, het is maar net hoe moeilijk of gemakkelijk je het wilt hebben!

Tot slot, natuurlijk niet verplicht, maar wel zo veilig voor je kat, kun je de voorkant van je kooi(en), de bezoekerskant dus, afdekken met doorzichtig plastic, dun plexiglas, of iets dergelijks. Dit verhindert het talloze bezoek om hun vingers in je kooien te steken en je katten aan te raken en eventueel te besmetten met wat zij thuis hebben aan ziektekiemen.
Nu is je kooi aangekleed! Het enige dat je nu nog hoeft te doen, is er een klein kattenbakje in te plaatsen (grit kun je meestal -maar niet altijd!- gratis krijgen bij de organisatie van de show), een met water gevuld drinkbakje (water halen uit de wasbak bij de toiletten) en wat eten voor je kat(ten). Als je kat brokjes lust, is dit voorlopig het beste voer, vooral als je Perzische katten showt. Sommige katten eten heel slordig blikvoer en duwen hun hele snoet erin. Daarna zien ze er uit alsof ze nodig in bad moeten worden gestopt. Niet echt handig vlak voor een keuring, nietwaar? De meeste exposanten nemen handige kuipjes blikvoer mee en geven dit hun dieren NA de keuring.

De kooi is nu ingericht en de kat kan uit zijn transportkoffer gehaald worden en erin worden gezet. Dan ben je waarschijnlijk heel erg toe aan het volgende exposantenattribuut: de thermoskan met koffie! Na lang nadenken of die koffie nu een basisbenodigdheid is of niet, neig ik toch naar een bevestiging van deze vraag. Wat is het leven tenslotte zonder koffie? Dus schrijf maar bij op je lijstje: thermoskan koffie (thee mag natuurlijk ook) met aanverwante artikelen, zoals suiker, melk, plastic bekertjes, lepeltjes, servetten, koekjes, enz.

Dit brengt mij meteen op de rest van het horecagedeelte van een kattenshow. Bij de meeste zalen is er wel een restaurant of minstens een koffiebar waar ook broodjes worden verkocht en strikt genomen zou je geen eet- of drinkbare toestanden mee hoeven te slepen, vermits het meest onmisbare om zich mee te voeden wel in de zaal te koop wordt aangeboden. De meeste restaurants zijn echter behoorlijk duur. Ook is het niet prettig om telkens lang in de rij te staan voor een kop koffie en de dieren alleen te laten. Tevens is het een hele kunst om een zaal vol publiek te doorkruisen met twee of zelfs drie volle koppen koffie en heelhuids met koffie en een schone blouse weer op je plaats terug te keren.

De meeste exposanten slepen dus ook de volgende zaken van huis met zich mee: broodjes -met of zonder campingbordjes-, een koelbox met frisdrank, plastic glazen, zakken chips, enz.
Als je na het consumeren van een of meerdere koppen koffie weer enigszins bij je positieven bent gekomen, ga je over tot het volgende programmapunt en dat is het showklaar maken van je kat(ten). Als je korthaar katten hebt meegenomen. ben je hiermee natuurlijk zeer snel klaar. Je duikt een zeem uit je tas op, maakt deze Iicht vochtig en strijk er mee over je katten. Klaar! Vervolgens kun je overgaan tot het nuttigen van de volgende kop koffie of je gaat de zaal rondkijken in afwachting van de keuring.

Als je halflangharige katten bezit, tover je een kam uit je tas tevoorschijn en haalt die over je dieren. Ook klaar!
Als je echter in het bezit bent van Perzisch langhaar, dan ben je er niet met het tevoorschijn halen van een zeem of een kammetje. Kijk maar eens om je heen! De meeste Perzenfokkers rukken complete beautycases in fors formaat van onder hun kooien vandaan en maken zich op voor een fikse klus. Kammen en borstels heb je nodig evenals diverse soorten poeder.
Aangenomen dat je thuis je kat al tijdig hebt gebaad en gepoederd, dan moet zeker het gebied rond de oren en de kin weer worden bijgewerkt, omdat deze delen zeer snel weer vet worden. Ook heb je meestal wattenstaafjes en makeupschijfjes nodig om het gebied rond de ogen droog en schoon te houden.
Het is handig om voor grote en kleine ongelukjes tevens de keukenrol bij de hand te houden. Niet alleen voor de kat want als je koffie of thee morst, dan ben je blij de keukenrol te hebben meegenomen. Kortom, de keukenrol is een onmisbaar attribuut op elke kattenshow en verdient zeker zijn plaats op je lijstje van basisbenodigdheden!
Als je jouw kat(ten) op de in het vak aanwezige tafel showklaar gaat maken, bedenk dan dat er meerdere katten van deze tafel gebruik zullen maken (besmetting). Maak er een gewoonte van om ook een handdoek mee te nemen om je kat daarop te zetten wanneer je hem onder handen neemt.
Je kunt bovengenoemde basisbenodigdheden naar behoefte uitbreiden, maar houd wel de redelijkheid in het oog! Sommige exposanten zijn de schrik van hun omgeving. Zij komen met één katje naar de show en slepen daarbij hun gehele familie mee, plus bagage die voldoende is om het er vier weken mee in Bangkok uit te houden en zijn dan verwonderd dat er niet voldoende stoelen voor de hele familie voorhanden zijn en er niet voldoende plaats is om hun uitgebreide bagage op te bergen. Maar ik ben ervan overtuigd dat jij niet tot deze categorie exposanten zult gaan behoren.

Tenslotte nog wat “losse” tips:

Een showdag duurt lang. Vooral in de namiddag als de keuring al grotendeels achter de rug is en je het aanwezige kattenbestand al driemaal hebt gezien, kan de dag wel eens heel lang gaan duren. De meeste exposanten nemen dan ook wat lectuur mee, een tijdschrift, een boek, een puzzelboekje, of iets dergelijks. Strikt nodig is dit niet, maar wél gemakkelijk!
Neem nooit originele stambomen van je katten mee naar de show! Je hebt ze niet nodig! Als je toch graag iets mee wilt nemen om eventueel de afstamming van je katten te laten zien, maak dan fotokopieën en neem die mee.

Als je voor het eerst in het buitenland gaat showen, denk dan aan het volgende: in het buitenland is een chip voor je kat en is een geldig rabiës entbewijs verplicht. Bedenk ook dat deze enting op de showdag minstens 30 dagen oud moet zijn.
In het buitenland is er bijna nooit gratis grit in de zaal verkrijgbaar. Je doet er dus verstandig aan om dan zelf wat grit in een plastic zakje mee te nemen.

Ik wens je een fijne dag op je eerste show en heel veel succes met je katten!