Home Leden Lid worden

Somali Abessijn Nederland

Rasinformatie

22-5 Waar op te letten bij het fokken tav het uiterlijk van uw SomAby - Bonny en Britt - f-L Weimar - e-M Springvloed -Somali’s en Abessijnen zijn slanke en zeer elegante kattenrassen. Kenmerkend is hun prachtige vacht. De haren worden gekenmerkt door een dubbele, soms driedubbele, bandenmarkering. Dit wordt ’ticking’ of ‘agouti’ genoemd. Voor een wildkleur betekent dit een zwarte haarpunt, dan een rossige kleur, gevolgd door een zwarte band en een warm abrikooskleur.

Zowel de Abessijn als ook de Somali is zeer intelligent en aanhankelijk. SomAby’s zijn bijzonder op hun mensen gesteld en bruisen van energie. Zelfs op ver gevorderde leeftijd zijn de SomAby’s nog actief en in het leven ge├»nteresseerd en voelen ze zich nog steeds betrokken tot het wel en wee van het huishouden. Eenmaal gewend aan hun mensen zijn het vrienden voor het leven.
Ze zijn inventief (zien in elk voorwerp een speeltje) en watervlug. Dichte deuren zijn ervoor om geopend te worden, losse veters om nagejaagd te worden. Bewegende tenen laten ze niet ongemoeid. Mogen ze in een afgeschermde tuin ravotten, dan racen ze er vol energie doorheen op zoek naar prooi, van insecten, via kikkers en muizen tot vogels. Ook wormen laten ze niet met rust. En ja, af en toe moeten ze even pronken en brengen ze hun buit naar binnen om vervolgens vol trots de complimenten van hun eigenaren af te wachten.

11-1 Effie - Welmoed van Reede -De SomAby kan beslist niet tegen alleen zijn en opsluiting in kleinere ruimtes is voor hen rampzalig. Ze worden ziek, ongelukkig en apatisch (of erger). Voor een SomAby is het dus heel belangrijk dat hij/zij gezelschap heeft. Dit kan een gezin zijn, waar altijd wel iemand aanwezig is, een andere kat of een hond. Een SomAby heeft vanwege zijn actieve en nieuwsgierige aard meerdere kamers nodig waar hij/zij in en uit kan lopen. Helemaal perfect zou het zijn als hij in een beschermde situatie naar buiten kan (buitenren, afgeschermde tuin of balkon). Net als voor andere katten geldt ook voor hun dat ze de gelegenheid moeten hebben om hun nagels te kunnen scherpen (krabpaal), voldoende speelgoed (pennen, propjes papier en oude sokken zijn erg in trek) en plekken waar ze zich ongestoord kunnen terugtrekken.

Mits de SomAby een goede verzorging, een veilig tehuis en gezelschap geboden krijgt is hij/zij een vreugde voor elke kattenliefhebber. Het is een vriend voor het leven die geregeld op schoot kruipt, heerlijk kan spinnen en royaal is met het geven van kopjes (denk om je koffie..). In droevige tijden is hij/zij een grote troost en in goed tijden een bron van inspiratie, levensvreugde en pret.