Home Leden Lid worden

Somali Abessijn Nederland

Verslag outsiderdag 2012

Sandra Roozemond
Op 2 juni was het dan zover, de Outsiderdag in Harmelen voor iedereen met een Somali of Abessijn die niet gewend zijn aan showen, of om ons eens je kat informeel te laten keuren en mocht je willen fokken, kun je om een fokadvies vragen.

Wij hebben in februari 2012 een kitten uit het nestje van Amiga gekocht, van Lucia Neimann. Wij hebben nog een andere Abessijn, een blauwe en ze heet Zahra. Helaas is Zahra zonder stamboom, haar vader is wel ingeschreven, maar haar mama niet (wel beide blauwe Aby’s). Vorig jaar is mijn man met haar naar de jubileumdag geweest. Maar omdat we niet met haar kunnen fokken vanwege haar afstamming hebben we besloten om haar te laten steriliseren en hadden we besloten om dan met onze nieuwe aanwinst naar de Outsiderdag te gaan, met Venne dus!

Op weg naar Harmelen was Venne al super relaxed. Ze miauwde niet eens onderweg in de auto! Eenmaal aangekomen moest ze eerst door de veterinaire keuring. Ze werd even nagekeken of ze  helemaal gezond was, geen vlooien e.d. Schone oortjes en alles was keurig! We mochten een plekje zoeken en hadden ons geinstalleerd. Venne ging er lekker bij liggen en wachtte rustig af tot ze aan de beurt was.
Er waren 25 Somali’s en Abessijnen en ook bijna alle kleuren waren vertegenwoordigd.

Van oud naar jong werden ze informeel gekeurd. Hierbij werd er duidelijk besproken waar de keurmeesters naar kijken. Dit vonden wij zeer interessant, want als ‘nieuwe’ onder dit ras is het uiteraard zeer interessant om te weten wat hoort en wat niet hoort. Waar je op moet letten etc. Bijvoorbeeld over de vacht, wat voor onderkleur deze hoort te zijn bij bijvoorbeeld een blauwe Abessijn en bij een wildkleur. Omdat er zoveel verschillende soorten aanwezig waren was het heel informatief en divers. Zo was er ook een zilverkleurige Somali aanwezig. Dit vonden wij erg apart om te zien. Daarnaast was er een genetisch rode Abessijn, ook erg mooi om te zien. Verder werd er gekeken naar de kop, de kin, de oren en de ogen en hoe lang de staart is en bij Somali’s bijvoorbeeld de volle pluimstaart. Hierdoor was het goed dat er zoveel variatie aan dieren aanwezig was deze dag.

Wat heel leuk was, was dat Ria Konink die keurde zelf een broertje heeft van Venne, dus goed de verschillen kon zien tussen Venne en haar broertje. Venne is al een flinke poes voor haar leeftijd, maar haar broertje is nog iets groter. Dit vonden we leuk om te horen. Venne ziet er goed uit, maar ze heeft nog tijd nodig om zichzelf helemaal te ontwikkelen. Zo ook haar kleur, deze moet nog verder ontwikkelen en heeft tijd nodig. Ze is ook nog jong, 8 maanden. Haar oren zijn mooi groot, mooie amandelvormige ogen en haar staart mooi lang.  Venne was hartstikke lief en liet zich goed bekijken. Hierna mochten we nog op de foto en toen was het klaar voor Venne!

Wij vonden het een hele leerzame dag, het duurde ook precies lang genoeg. Het is een hele goede dag om je kat inderdaad aan zoiets te laten wennen. Volgende keer dat je je kat inschrijft voor een tentoonstelling weet je wat je ongeveer staat te wachten. Dan zal het uiteraard niet zo gaan, niet zo informeel en niet elke kat wordt besproken met het publiek, maar dit is wel zeer leerzaam om eens te kijken hoe het er ongeveer aan toe zal gaan en bovendien kun je meemaken hoe je eigen dier hierop reageert. Venne vond het allemaal wel best. Het is een enorm lieve poes en ze is heel relaxed.

Ik zou zeggen, zo’n dag is zeker voor herhaling vatbaar en ook goed om onder de ‘nieuwe’ en misschien ook wel leken, alles te bespreken zodat het een hele informatieve en leerzame dag is. Ook al neem je geen Abessijn of Somali mee, of ben je benieuwd naar het ras voordat je er echt een wilt aanschaffen dan is deze dag ook uitermate geschikt! Want alles komt aan bod, niet alleen uiterlijk, maar ook karakter. Bovendien leer je zo veel mensen kennen, en eigenaars van catteries en kom je aan betrouwbare informatie en adressen als je een Abessijn of Somali wilt kopen.

Een zeer geslaagde dag!